Mícha je šikovnější

14.3.2019
Citace:
J.Weiler et al., Spinal stretch reflexes support efficient hand control , Nature Neuroscience (2019), DOI: 10.1038/s41593-019-0336-0
Zdroj
Příčný řez míchou. Přední a zadní kořen po spojení vytvoří míšní nerv. Předním kořenem procházejí informace z míchy do svalů, zadním z receptorů do míchy. Celkem máme 31 párů míšních nervů, obr.User:Polarlys File:Medulla spinalis - Querschnitt - German and Latin.svg translated by Stenlly69, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0.

Doposud jsme pokládali míchu zejména za převodník pokynů z mozku, který zvládá jednoduché reflexy, jako ucuknutí při bolesti. Nové experimenty ukázaly, že zvládne mnohem víc, protože hraje důležitou roli při udržení polohy ruky. Pokusné osoby měly ruku v exoskeletu s vlastním pohonem, který umožňoval hýbat rukou proti jejich vůli. Měly za úkol držet ruku v určité poloze. Po náhlé změně polohy způsobené pohybem exoskeletu vrátily ruku do původní pozice mnohem rychleji, než by to zvládl motorický kortex mozku, jak jsme doposud předpokládali. Tak rychlý pokyn k návratu mohl přijít jedině z míchy. Pohyby exoskeletu během pokusu spočívaly v ohýbání nebo narovnávání zápěstí či lokte.

„Výzkum ukázal, že nejméně jednu důležitou funkci provádí mícha, což otevírá další oblast výzkumu řešícího, co dalšího probíhá na úrovni míchy a co jsme přehlédli v této oblasti,“ komentuje šéf výzkumu Andrew J. Pruszynski z Western University, London, Ontario, Kanada.

 
Odeslat komentář k článku "Mícha je šikovnější "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mícha je šikovnější " e-mailem

Diskuse/Aktualizace